Sport och spel – två närliggande ämnen

I och med att spelandet blivit en alltmer vardaglig hobby för många, så har det även hänt att det på olika sätt kombinerats med andra saker som ligger många varmt om hjärtat. Ett utmärkt exempel på detta är sport. Båda dessa områden är mycket breda och inkluderar en mängd olika områden och sätt att engagera sig på. I spelens världs kan man intressera sig för olika genrer precis som man i idrottens värld kan tycka mer om en specifik sport.

Engagemanget kan då se ut på olika sätt. Antingen kan man själv utföra sporten alternativt spela spelen, eller så kan man tycka mer om att titta på när andra gör det. I spelens värld har detta gjort att det blivit otroligt sport med e-sport, där de främsta spelarna i ett spel gör upp om den ultimata mästartiteln. Ett evenemang som detta kan näst intill liknas med det stora mästerskapen i andra idrotter, då de drar en enormt stor publik världen över. Att få se sina e-sports idoler på de stora arenorna är idag nästan lika stort som att se Zlatan eller Messi sparka boll i VM

Att det cirkulerar en stor mängd pengar inom sportens värld är ingenting nytt och så gör det idag även bland spelen. Förutom att man kan vinna pengar i de olika e-sport tävlingarna kan man i bettingspel vinna på att specifika utfall sker i till exempel ett idrottsevenemang. Lyckas man exempelvis gissa rätt på vilken golfspelare som slutligen vinner PGA-touren kan man med stor sannolikhet räkna hem en rejäl summa pengar. Detta är ett utmärkt exempel på hur man idag har lyckats bygga en marknad där dessa två områden samsas sida vid sida.

Det är inte bara spelen som tagit kliven in i sportens värld, utan det finns även exempel där det motsatta har skett. Spelbolagen EA games har gjort sig mycket stora genom att producera dator- och konsolspel där du som spelare för möjligheten att spela några av de största sporterna. Spel-serierna NHL och FIFA utkommer med nya upplagor varje år där de aktuella spelarna finns med i laguppställningarna.